Wednesday 23 May 2012

KUIH MAKMUR

BAHAN-BAHANYA
450 GM TEPUNG GANDUM
125 GM MINYAK SAPI
4 BIJI TELUR(AMBIL PUTIHNYA SAHAJA)
1/2 PAUN GULA KASAR
300 GM KACANG TANAH DI GORENG
2 SUDU GULA
CARA MEMBUAT NYA
KACANG DITUMBUK DAN DIGAUL KAN DENGAN GULA,MASUKKAN KEDALAM SATU BEKAS UNTUK DIGUNAKAN SEBAGAI INTI NYA NANTI.MINYAK  SAPI DAN PUTIH TELUR DIPUKUL HINGGA CAIR  DAN RAMAS -RAMASKAN DENGAN TEPUNG HINGGA LEMBUT,AMBIL SEBESAR IBU JARI ADUNAN DAN LEPERKAN ATAS DAUN PISANG,MASUKKAN 1 SUDU  TEH INTI KACANG KE DALAM NYA DAN DITUTUPKAN BALIK KULIT NYA,BENTUKKAN SEPERTI BUAH DURIAN DAN SEPIT DIATS NYA,BILA TELAH SIAP SEMUANYA DIBAKAR SELAMA 20 MINIT,ANGKAT SEJUKKAN DAN TABUR LAH DENGAN GULA KISAR DIATAS NYA

No comments:

Post a Comment