Friday 25 May 2012

BISKUT COKLAT BADAM LONDON

BAHAN-BAHAN:
250 GM MENTEGA
120 GM GULA AISING
1 TELUR
1 KUNING TELUR
1/2 SUDU ESEN VANILA
300 GM TEPUNG
200 GM BADAM KISAR
500 GM COKLAT MASAKAN (DICAIRKAN)
150 GM BADAM (DIGORENG)
SEDIKIT CAWAN KERTAS KECIL

CARA-CARA MEMBUAT NYA
PUKULMENTEGA,GULA AISING,TELUR DAN ESEN VANILA HINGGA KEMBANG,MASUKKAN TEPUNG,BADAM KISAR DAN ULI HINGGA MENJADI ACUAN
BENTUKKAN MENJADI ACUAN YANG KITA NAK DAN  MASUK KAN KEDALAM CAWAN KERTAS,BAKAR PADA SUHU 180$ TNGU HINGGA KEKUNINGAN,MASUKKAN DALAM KERTAS  CAWAN KECIL DAN LETAK KAN COKLAT DIATAS NYE,TABUR KAN SEDIKIT BADAM DIATAS NYE....YEAY2 DH SIAP...

BISKUT KACANG TENGIK...HAHAHA...ADA BRAN

BAHAN-BAHAN
700 GM KACANG
DIGORENG TANPA KULIT DAN DIHANCURKAN
700 GM TEPUNG
500 GM GULA AISING
550 GM MINYAK KACANG ATAU SAYURAN
SEBIJI TELUR...

CARA MEMBUAT NYA
CAMPURKAN TEPUNG,KACANG,GULA AISING KEDALAM BEKAS DAN GAUL SEBATI.
MASUKKAN MINYAK KACANG DAN ULI HINGGA MENJADI BISKUT...
BAKAR PADA SUHU 180 SELAMA 30 MINIT DAN TUNGGU MENJADI KUNING...SELAMAT MENCUBA,KLAU X JADI...MINTA MAAF YE,CIKGU AJR X HBIS...BBB

KEK KOKO

BAHAN-BAHAN

200 GM TEPUNG GANDUM
100 GM GULA PASIR
100 GM MINYAK
50 GM KOKO
50 GM SUSU PEKAT
2 BIJI TELUR
1/2 SUDU TEH VANILA
2 SUDU TEH BICARBONATE
1/2 CAWAN AIR SEJUK
1 CAWAN AIR PANAS

CARA-CARA MEMBUATNYA
CAMPURKAN SEMUA BAHAN (KECUALI AIR PANAS) DAN PUKUL SAMPAI RATA
APABILA SUDAH SEBATI,MASUKKAN AIR PANAS,MASUKKAN KEDALAM LOYANG DAN BAKAR SELAMA 30 MINIT...SELAMAT MENCUBA...BB

Wednesday 23 May 2012

BISKUT KELAPA ANEKA WARNA

BAHAN-BAHANNYA

200 GM MENTEGA
1 BIJI TELUR
1 GELAS GULA HALUS
2 1/2 GELAS TEPUNG GANDUM
1 TIN KELAPA PARUT
1 GELAS TEPUNG JAGUNG
1/2 GELAS TEPUNG OPTIMA
1/2 GELAS KELAPA PARUT DIBAHAGI KAN DUA WARNA MERAH DAN HIJAU

CARA MEMBUAT NYA
KACAU TELOR DENGAN GULA SEHINGGA SEBATI,MASUKKAN MENTIGA SERTA KELAPA PARUT,SETELAH ITU MASUK KAN TEPUNG GANDUM,TEPUNG JAGUNG DAN TEPUNG OPTIMA SAMBIL DIGAULKAN  SEHINGGA LEMBUT DAN RATA,CANAI KAN ADUNAN KEMUDIAN TERAP LAH DENGAN ACUAN SESUKA HATI,SETELAH ITU  SAPU KAN PUTIH TELUR DIATAS NYA DAN TABURKAN  DENGAN CAMPURAN DUA WARNA KELAPA PARUT TADI,ATURKAN BISKUT INI DIDALAM DULANG PEMBAKAR,KEMIDIAN BAKAR LAH SEHINGGA MASAK....BB

BISKUT BUAH GAJUS

BAHAN-BAHAN NYA:
6 AUNS TEPUNG GANDUM
3 AUNS TEPUNG JAGUNG
4A AUNS GULA HALUS
4 AUNS MARJERIN
1 SUDU TEH BAKING POWDER
1 SUDU TEH ESEN VANILA
1 BIJI TELUR AYAM
 2 TAHI BIJI GAJUS (DIGORENG DAN DITUMBUK HALUS)
SEDIKIT KACANG GORENG DAN SEBIJI TELUR MERAH

CARA MEMBUAT NYA
AYAK TEPUNG JAGUNG DAN TEPUNG GANDUM DENGAN BAKING POWDER ,PUKUL MARJERIN DENGAN GULA HINGGA KEMBANG  KEMUDIAN MASUKKAN TELUR DAN ESEN VANILA DAN KACAU SEHINGGA RATA,MASUKKAN SERBUK GAJUS DAN KACAU LEPAS  ITU MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT SEDIKIT SAMBIL DIGAUL HINGGA SEBATI.BULAT KAN SEBESAR GULI KEMUDIAN BENTUK SEPERTI BUAH GAJUS DAN LETAKKAN SEBELAH KACANG GORENG UNTUK BIJINYA,ATUR KAN KEDALAM DULANG PEMBAKAR KEMUDIAN SEPANGKAN DENGAN TELUR ,BAKAR DENGAN API YANG SEDERHANA PANAS NYA HINGGA KUNING

BISKUT DAHLIA COKELAT

BAHAN -BAHANYA;
125 GM BUTTERCUP (3/4 CAWAN)
100 GM GULA HALUS (1/2 CAWAN)
100 GM TEPUNG GANDUM (1 CAWAN)
50 GM TEPUNG JAGUNG
50 GM TEPUNG KASTAD
1 BIJI KUNING TELUR

AISING COKLAT:
2 SUDU MAKAN BUTTERCUP
6 SUDU MAKAN GULA AISING
1 SUDU TEH SERBUK KOKO

CARA MEMBUAT NYA
GAUL KAN BUTTERCUP DENGAN GULA DAN KUNING TELUR SEHINGGA RATA,MASUKKAN KETIGA JENIS TEPUNG DAN GAUL KAN HINGGA SEBATI ADUNAN DAN BULAT KAN.MINYAKKAN LOYANG PEMBAKAR ,MASUKKAN ADUNAN KEDALAM LOYANG SEMPERIT BUNGA DAHLIA ,PAMKAN ADUNAN KEATAS LOYANG PEMBAKAR,BUAT KAN LUBANG DITENGAH NYA

CARA MENYEDIAKAN AISING NYA
PUKUL BUTTERCUP HINGGA PUTIH,AYAKKKAN GULA AISIN DAN SERBUK KOKO KEATAS NYA,GAUL KAN HINGGA SEBATI,PAM KAN AISING ITU KEATAS BISKUT....SELAMAT MENCUBA...BB

KUIH MAKMUR

BAHAN-BAHANYA
450 GM TEPUNG GANDUM
125 GM MINYAK SAPI
4 BIJI TELUR(AMBIL PUTIHNYA SAHAJA)
1/2 PAUN GULA KASAR
300 GM KACANG TANAH DI GORENG
2 SUDU GULA
CARA MEMBUAT NYA
KACANG DITUMBUK DAN DIGAUL KAN DENGAN GULA,MASUKKAN KEDALAM SATU BEKAS UNTUK DIGUNAKAN SEBAGAI INTI NYA NANTI.MINYAK  SAPI DAN PUTIH TELUR DIPUKUL HINGGA CAIR  DAN RAMAS -RAMASKAN DENGAN TEPUNG HINGGA LEMBUT,AMBIL SEBESAR IBU JARI ADUNAN DAN LEPERKAN ATAS DAUN PISANG,MASUKKAN 1 SUDU  TEH INTI KACANG KE DALAM NYA DAN DITUTUPKAN BALIK KULIT NYA,BENTUKKAN SEPERTI BUAH DURIAN DAN SEPIT DIATS NYA,BILA TELAH SIAP SEMUANYA DIBAKAR SELAMA 20 MINIT,ANGKAT SEJUKKAN DAN TABUR LAH DENGAN GULA KISAR DIATAS NYA

BISKUT BADAM BERHIAS

BAHAN-BAHAN NYA
250 GM MENTEGA
120 GM GULA AISING
2 BIJI MERAH TELUR-UNTUK DISAPU PADA BISKUT
100 GM BADAM KISAR
350 GM TEPUNG GANDUM
40 BIJI BADAM-DIBELAH DUA

CARA MEMBUAT NYA
MENTEGA DAN GULA ASING DI KACAU RATA
MASUKKAN TEPUNG DAN GAUL BERSAMA HINGGA SEBATI,MASUKKAN BADAM KISAR LALU DIULI HINGGA MENJADI ADUNAN YANG ELOK DAN LEMBUT,TERAPKAN DENGAN ACUAN BERBENTUK HATI DAN SAPU MERAH TELUR DIATAS NYA,SUSUN KEPINGAN BADAM DAN BAKAR SEHINGGA KUNING KEEAMASAN

BISKUT OATS IMPIAN

Bahan-bahannya
100 gm mentega
40 gm tepung jagung
50 gm quaker oats
50 gm gula kastor
75 gm tepung gandum
2.5 ml garam
1.5 ml bicarbonate of soda
Cara membuat nya
Pukul mentega dengan gula hingga kembang setelah itu masukkan tepung gandum,tepung jagung,garam,bicarbonate soda,gaulkan adunan ini sehingga rata serta sebati.bulat -bulat kan adunan sebesar guli kemudian golekkan satu persatu keatas quaker oats,setelah itu masukkan kedalam mangkuk kertas dan hias  atas nya dengan ceri,setelah itu bakar lah adunan sehingga masak...

kuih semperit

Bahan -Bahannya
6 sudu makan tepung gandum
3 sudu makan tepung kastad
1/2 sudu makan tepung jagung
3 sudu makan gula halus
5 sudu makan marjerin
1/2 sudu teh baking powder
1 biji telur ayam
Cara membuat nya
Tepung gandum,tepung kastad dan tepung jagung diayak dengan baking powder,pukul marjerin dengan gula sampai kembang,masakkan telur dan pukul lagi sampai putih,masukkan tepung sedikit demi sedikit kedalam adunan marjerin dan uli hingga sebati.Masukkan kedalam acuan semperit dan tekankan keatas dulang pembakar,hias kan dengan ceri yang telah dipotong kecil diatas nya,bakar lah dengan api yang sederhana hingga masak...

BISKUT SARANG SEMUT

Bahan-bahanya
210 gm mentega
1 tin tepung kastad
2 biji telur
125 gm gula kastor
sedikit coklat,coloured rice cawan kertas secukup nya

Cara membuat nya
Pukul mentega kemudian masukkan tepung kastad sedikit demi sedikit sambil digaul hingga sebati,pecahkan kedua-dua telur kedalam adunan ini,setelah itu masukkan gula sedikit demi sedikit dan gaulkan lagi hingga sebati semuanya,sapukan cawan kertas,dengan sedikit mentega,ambil sedikit adunan tadi picitkan ia melalui tapis yang sederhana lubang nya supaya keluar pendek-pendek,masukkan adunan yang telah dipicit ini kedalam cawan kertas,buat begini hingga selesai semuanya kemudian bakar lah didalam ketuhar yang sederhana api nya selama 25 minit,setelah masak taburkan coklat kedalam nya...selamat mencuba

BISKUT CROISSANTS BADAM

Bahan-bahan nya
250 gram badam kisar
300 gm gula halus
4 biji putih telur
1 biji limau diparut kulit nya
Untuk  Galzenya:
1 biji putih telur
100 gm badam cincang
50 gm gula kasar
1 sudu besar air
Cara Membuat nya
Gaulkan badam kisar,gula,putih telur dan kulit limau,stelah itu terapkan dalam petis sejuk selama 4 hingga 5 jam lamanya,kemudian canaikan aduanan tadi dan terap,buatkan bentuk bukan sabit,sapukan diatas nya dengan putih telur dan tekap kan pada badam kisar,aturkan didalam dulang pembakar serta bakar lah adunan selama 15 minit...
Cara membuat dan menyapukan glaze
Gula dimasak dengan air sehingga larut,kemudian sapukan pada biskut ketika dalam pertengahan proses membakar nya.

BISKUT OREN

Bahan -bahannya

225 gm tepung gandum
230 gm mentega
65 gm gula aising
2 sudu besar kulit oren yang sudah diparut
Bahan Untuk krimnya
60 gm mentega
120 gm gula aising
1/2 biji oren
40 gm tambahan gula aising
Cara membuat nya
Masukkan tepung gandum,mentega,gula aisinng dan parutan kulit oren,kemudian uli dengan tangan sehingga sebati,masukkan adunan tadi kedalam beg aising dan picitkan dengan bentuk bintang keatas dulang pembakar  yang sudah disapukan dengan mentega dan sedikit tepung,setelah itu bakar adunan ini didalam ketuhar sehingga 12-15 minit lamanya,untuk menyediakan inti krim mentega,pukul gula aisin dengan perahan oren hingga sebati,setelah itu sapukan krim diantara biskut dan tangkupkan dua biskut menjadi satu,buat begini satu persatu sampai selesai semuanya,sesudah itu renjiskan dengan tambahan gula aising diatas nya

Biskut Mahkota

Bahan-bahanya
225 gm (7 auns) tepung  gandum
1 sudu sedang susu manis
125 gm (4auns )mentega
90 gm(3auns) tepung kastad
90 gm (3auns gula)
1/2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh asen vanila
sedikit buah ceri merah

Cara membuat nya
Kacau mentega dengan gula hingga kembang.Masukkan kuning telur dan susu manis kacau lagi hingga rata kemudian masukkan esen vanila,tepung gandum diayak bersama dengan baking powder dan tepung kastad,masukkan sedikit demi sedikit kedalam adunan mentega,kacau perlahan-lahan hingga sebati,setelah itu dicanai dan diterapkan dengan acuan yang berbentuk mahkota,aturkan buah ceri diatas,atur kan didalam dulang pembakar yang telah disapukan dengan sedikit mentega dan taburkan sedikit tepung,setelah itu boleh lah dibakar sehingga masak...selamat mencuba...
BISKUT QUAKER OATS

Bahan-bahanya
1 cawan gula halus
3,1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan teh esen vanila
2 cawan quaker oats
200 gram marjerin
2 biji telur
sedikit bicarbonate of soda sedikit esen vanila

Cara Membuatnya
Pukul gula dengan marjerin sehingga kembang,bila telah sebati masukkan telur serta esen vanila,kemudian masukkan quaker oats dan gaul kan sehingga rata,setelah itu masukkan bicarbonate of soda  serta tepung sedikit demi sedikit tidak terlalu keras dan kacaukan hinnga sebati.bentukkan adunan bulat-bulat kecil seperti guli kemudian bubuhkan kismis hitam di tengah nya,setelah itu boleh lah dibakar hingga masak.
biskut permaisuri ayu

125gm mentega
200 gm tepung gandum
25 gm tepung jagung
1biji merah telur
25 gm badam ditumbuk halus
125 gm gula asing
beberapa mangkuk kertas kecil ceri dipotong untuk hiasan

cara membuat nya
gaul kan mentega  gula dan merah telur hingga sebati,masukkan tepung dan badam yang ditumbuk halus.masukkan adunan kedalam tiub  dahlia pam kan adunan kedalam mangkuk kertas,letakkan ceri diatas biskut,panaskan ketuhar,bersuhu sederhana 375% atau 160%,bakar lah biskut sehinnga kekuningan 12/15 minit

Biskut Keju  Kacang  Berbadam

 Bahan -bahannya

100 gm keju diparut

100gm mentega

100 gm tepung gandum

50 gram tepung jagung

50 gram kacang tanah digoreng

dan ditumbuk hingga lumat

50 gm badam dihaluskan

1 sudu besar gula halus

cara membuatnya

pukul mentega dengan gula sehingga lembut,masukkan keju pukul lagi sampai sebati,setelah itu masukkan tepung gandum,tepung jagung,kacang tanah dan badam halus sambil digaulkan hingga adunan sebati dan rata,canai kan adunan dan terapkan dengan acuan setelah itu sapukan  kuning telur dan taburkan diatasnya dengan badam halus serta keju parut,bakar sehingga masak

BISKUT BUAH-BUAHAN

Bahan-Bahannya

100 gm susu pekat
200 gm mentega
150 gm gula halus
400 gm tepung gandum
200 gm buah-buahan campuran kering dalam kotak
2 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh baking powder
2 biji telur ayam
sedikit esen vanila

cara membuatnya

kacau mentega dengan gula hingga sebati kemudian masukkan telur
dan esen vanila sambil dikacau hingga rata,masukkab buah-buahan,tepung dan baking powder kemudian gaulkan hingga sebati,canaikan adunan kemudian terapkan dan bakar lah hingga masak...sekian