Wednesday 23 May 2012

BISKUT BUAH GAJUS

BAHAN-BAHAN NYA:
6 AUNS TEPUNG GANDUM
3 AUNS TEPUNG JAGUNG
4A AUNS GULA HALUS
4 AUNS MARJERIN
1 SUDU TEH BAKING POWDER
1 SUDU TEH ESEN VANILA
1 BIJI TELUR AYAM
 2 TAHI BIJI GAJUS (DIGORENG DAN DITUMBUK HALUS)
SEDIKIT KACANG GORENG DAN SEBIJI TELUR MERAH

CARA MEMBUAT NYA
AYAK TEPUNG JAGUNG DAN TEPUNG GANDUM DENGAN BAKING POWDER ,PUKUL MARJERIN DENGAN GULA HINGGA KEMBANG  KEMUDIAN MASUKKAN TELUR DAN ESEN VANILA DAN KACAU SEHINGGA RATA,MASUKKAN SERBUK GAJUS DAN KACAU LEPAS  ITU MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT SEDIKIT SAMBIL DIGAUL HINGGA SEBATI.BULAT KAN SEBESAR GULI KEMUDIAN BENTUK SEPERTI BUAH GAJUS DAN LETAKKAN SEBELAH KACANG GORENG UNTUK BIJINYA,ATUR KAN KEDALAM DULANG PEMBAKAR KEMUDIAN SEPANGKAN DENGAN TELUR ,BAKAR DENGAN API YANG SEDERHANA PANAS NYA HINGGA KUNING

No comments:

Post a Comment